Een beurs bezoeken, hoe doe je dat op een effectieve manier?

Een beurs bezoeken… Een dag met vele indrukken, veel nieuwe gezichten en een energieke sfeer. Beurzen bezoeken is stiekem een hobby van mij: ik ga altijd weg vol inspiratie en ideeën. Wat er vervolgens van die ideeën terecht komt is altijd maar de vraag. Het is daarom belangrijk om je goed voor te bereiden, zodat je zo effectief mogelijk met je tijd om gaat!

Komende week vindt de jaarlijkse NOT plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Op deze beurs kun je workshops volgen, lezingen bijwonen en stands van exposanten bezoeken (vooral stand 08.F024 is de moeite waard). Er is veel te doen en zien, dus daar is enige voorbereiding voor nodig. Hoe bezoek je een beurs op een effectieve manier? Tumult geeft je tien stappen!

Wil je de opgemaakte versie plus invulformulieren die je kunt gebruiken bij het bezoeken van een beurs? Download de docentenkaart!

Voor de beurs

1. Bedenk wat jouw doel is voor het bezoeken van de beurs.

Vraag jezelf af: Waarom heb je je ingeschreven voor de beurs? Wat wil je uit die dag halen? Dit kan simpelweg een leuke dag met collega’s zijn of een dag vol inspiratie, maar ook bijvoorbeeld een nieuwe lesmethode voor je vak of nieuwe contacten voor je netwerk. 

2. Bekijk het programma van de beurs en match de onderdelen van het programma met jouw doel.

Ga naar de website van de beurs en zoek het programma op. Bekijk bij stap 1 wat jouw doel is van de beurs. Nieuwe vaardigheden op doen? Volg een workshop. Nieuwe contacten op doen? Ga naar een borrel achteraf. Nieuwe lesmethode ontdekken? Bezoek de verschillende stands en stel vragen. Heb je niet genoeg tijd om alles te zien wat je wilt zien? Verdeel dan de interessante activiteiten onder je collega’s.

3. Schrijf je eigen dagprogramma op.

Noteer de activiteit, de tijd en de locatie. Wel zo handig als je op de dag zelf precies weet waar je naartoe moet!

4. Doe onderzoek naar de exposanten en maak een vragenlijst.

Doe van tevoren onderzoek naar de exposanten. Bekijk bijvoorbeeld de website van een aantal interessante exposanten en bespreek het met je collega’s. Wie weet kennen zij het bedrijf al. Of neem contact op met de exposanten. Vraag bijvoorbeeld een proefexemplaar van het materiaal aan. Door vooraf onderzoek te doen, ontstaan er nieuwe vragen. Schrijf deze op zodat je ze niet vergeet! Neem de vragenlijst mee naar de beurs.

5. Bedenk hoe je jouw resultaten gaat vastleggen.

Wil je graag foto’s maken op de beurs? Zorg dat je een camera bij je hebt. Wil je aantekeningen maken? Zorg dat je pen en papier bij je hebt.

6. Neem visitekaartjes mee of iets wat je kunt achterlaten.

Altijd handig voor als je iemand ontmoet die interessant is voor je netwerk! Ps. Op de NOT heb je een badge die je laat scannen bij exposanten waar je interesse in hebt. Zo laat je makkelijk en snel de (juiste) gegevens achter.

Tijdens de beurs

7. Spreek mensen aan en stel je vragen.

Je hebt voor de beurs betaald dus je mag alles vragen en iedereen aanspreken. Dat geldt ook andersom voor de exposanten, dus weet dat mensen je aanspreken! Stel al je vragen (van je vragenlijst), aarzel niet!

8. Maak aantekeningen en maak foto’s.

Leg vast wat je ziet op de beurs en maak aantekeningen van de antwoorden op je vragen.

9. Sta open voor nieuwe ideeën en ontmoetingen met nieuwe mensen.

Laat je verrassen! De leukste ontmoetingen komen op onverwachte momenten: in de rij voor de koffie, degene naast je in de zaal bij die lezing. Schrijf contactgegevens van mensen op, evenals interessante bedrijven en ideeën die bij je opkomen! Misschien kan iemand je wel iets bieden waar je zelf niet aan had gedacht.

Na de beurs

10. Bedenk wat je met je resultaten doet en plan daar tijd voor in.

Wat wil je met alle impulsen die je op hebt gedaan op de beurs? Bepaal je vervolgacties en schrijf deze to do’s op. Plan bijvoorbeeld een koffiemoment in met je collega’s om jullie bevindingen te delen. Of schrijf een blog over wat je hebt meegemaakt tijdens de beurs!

Heb jij nog tips voor het bezoeken van een beurs? Laat het me weten via een reactie onder deze blog of bezoek ons op de NOT bij de stand 08.F024. Tot dan!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Please enter your name, email and a comment.